Kend din kommune

Tønder
Budget 2021
Sådan bruger Tønder pengene

Høje udgifter til veje og fritidsfaciliteter - lave til folkeskoler.

Tønder Kommune har 37.050 indbyggere og et årligt budget på 2.9 mia. kroner. Budgettet er fordelt på ni hovedposter, hvoraf den største post er social- og sundhedsvæsen. 15 procent går til undervisning og kultur og 13 procent til administration.

Tønder har målt pr. indbygger den næstlaveste skatteindtægt, og er den kommune, der modtager næstflest penge pr. indbygger fra den kommunale udligningsordning. Den kommunale udligningsordning har til formål at udligne forskellene mellem kommunernes finansieringsmuligheder og udgiftsbehov.

Dyre veje
Set i forhold til Danmarks øvrige kommuner har Tønder høje udgifter til veje: 3.057 kroner pr. indbygger eller 1.572 kroner mere end gennemsnittet. Pengene afsat til kommunale veje dækker ud over anlæg og vedligeholdelse af asfalt også vedligeholdelse af grønne arealer, parker og anlæg, dertil kommer snerydning og saltning om vinteren. Ingen andre kommuner bruger flere penge på veje end Tønder.

Et andet udgiftstungt område er fritidsfaciliteter, hvor der i 2021 er budgetteret med udgifter for 52 mio. kroner. Udgifterne omfatter opførsel og drift af stadions, idrætsanlæg, svømmehaller og andre fritidsfaciliteter. Tønder bruger femteflest pr. indbygger på dette formål.

Omvendt bruger kommunen knap så mange penge på folkeskoler. Kun 8.987 kroner pr. indbygger er i år afsat til dette formål. Udgiften til folkeskoler afhænger selvfølgelig af antallet af skolebørn i kommunen, men kan også være ekstraordinær høj, hvis kommunen f.eks. anlægger nye skoler. Der er ikke afsat penge til anlæg af skoler i Tønder i 2021.

Tønder adskiller sig desuden fra landets øvrige kommuner ved at have relativt høje udgifter til kommunalbestyrelsen, sygedagpenge, sekretariat og forvaltninger, kirkegårde samt museer og relativt lave udgifter til boligsikring.

Artiklen er genereret på baggrund af tal for kommunernes budgetter 2021.
Forklaring
Figuren viser Tønder Kommunes udgifter. For hver post er udgiften beregnet som nettoudgift fratrukket eventuel statsrefusion, renteindtægter, beløb på anlægskonti eller anden indtægt. Posterne er herefter lagt sammen og grupperet efter hovedkonti.

Kommunernes budgetter er indhentet fra Danmarks Statistik, hvortil kommunerne ifølge lov indberetter budgetoplysninger for indenrigsministeriet. Kommunernes faktiske udgifter kan afvige fra det budgetterede.

Boble-diagrammet og ikoner er baseret på kode fra Bubbletree library.
Henter data...